Werkwijze

Vanuit het regionale distributiecentrum aan de Bruningweg in Arnhem worden niet alleen de 24 uitgiftepunten van de Voedselbank Arnhem bediend, maar ook overige Voedselbanken uit het werkgebied van de Voedselbanken Nederland, regio Arnhem. Vanuit Arnhem worden namelijk ook andere voedselbanken van voedsel voorzien in een regio die heel Gelderland  en een stuk van Utrecht omvat. Bekijk hieronder het werkgebied.Werkgebied_VBA

De pakketten worden wekelijks uitgegeven op vrijdag. Dat houdt in dat iedere woensdag en donderdag de spullen voor de aangesloten voedselbanken worden verdeeld. Daarnaast worden op vrijdag de voedselpakketten klaargezet voor de 24 uitgiftepunten van de Voedselbank Arnhem. Zie het overzicht van de uitgiftepunten.

Op vrijdagochtend is het een komen en gaan van vrachtauto’s van de Voedselbanken uit de regio en onze eigen Voedselbank Arnhem. Voedselbanken uit het werkgebied van de regio Arnhem komen hun spullen ophalen en chauffeurs van de Voedselbank Arnhem brengen de gereedstaande pakketten naar een van de uitgiftepunten, waar onze afnemers ze komen ophalen. Kijk hoe dit in zijn werk gaat.

Dit houdt in dat alle producten die in de pakketten gaan minimaal houdbaar moeten zijn tot en met zondag, tenzij de leverancier of de Voedsel- en Warenautoriteit heeft aangegeven dat er een nieuwe houdbaarheidsdatum geldt. Leveranciers kunnen dus tot uiterlijk donderdag eten aanleveren voor die week. Uiteraard uitsluitend op afspraak.

Inzameling voedsel

De inzameling van voedsel gebeurt lokaal, regionaal, maar ook op landelijk niveau. Voedselbanken in onze regio betrekken voedsel van toeleveranciers uit hun eigen omgeving zoals de plaatselijke bakker, groenteboer of supermarkt. Daarnaast worden grote voedselproducenten en landelijke supermarktketens benaderd vanuit een van de acht distributiecentra. De spullen van deze grote partijen worden gedistribueerd zodat aangesloten voedselbanken daarmee hun pakketten kunnen aanvullen.

Mocht een leverancier zelf de spullen niet aan kunnen leveren, dan halen chauffeurs van de onze Voedselbank het voedsel op. Om dat goed in te kunnen plannen is het dan wel nodig dat er tijdig contact wordt opgenomen met iemand van het team voedselverwerving. Dat kan per mail voedselverwerving@voedselbankarnhem.nl of per telefoon: 026 351 96 15.

Voor verwerking en juiste, veilige opslag beschikt het distributiecentrum over koel- en vriescapaciteit van respectievelijk 400 en 150 vierkante meter en vorkheftrucks om grote hoeveelheden in- en uit te laden.