Inhoud voedselpakket

Wat zit er in een voedselpakket?

Dat is elke week weer verschillend. De voedselbank koopt geen voedsel. Het voedsel komt van bedrijven die het over hebben. Wat er in een voedselpakket zit hangt dus ook af van wat we als voedselbank krijgen. We hebben wel een magazijn waar we altijd wat voorraad hebben. Zodat we, als we niets krijgen, toch een pakket kunnen maken. Een pakket is altijd een aanvulling. Je kunt er niet een hele week van eten.

Over de datum 

In een pakket zit vaak eten dat over de datum is.Toch is het nog goed! Er zijn namelijk verschillende soorten houdbaarheidsdata. En heel veel dingen kun je nog lang eten na de datum die op de verpakking staat.

THT: Ten minste Houdbaar Tot

De THT is een soort garantie. Tot die datum garandeert de producent dat het smaakt alsof het net van de band komt.Daarna kan het zijn dat de smaak wat achteruit gaat. Of dat het bijvoorbeeld wat minder knapperig wordt. Maar je wordt er zeker niet ziek van!

UHT: Uiterlijk Houdbaar Tot

Aan de UHT of TGT (Te Gebruiken Tot) datum moet je je wel echt houden. Die datum staat op vlees, vis en voorgesneden groente in zo’n bolle zak. Dat eten zit ook nooit na de datum in een voedselpakket.

Lijst van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit  (NVWA)

De NVWA heeft voor de voedselbank een lijst gemaakt. Daarop staat wat er kan veranderen na de THT. Bekijjk de lijst van de Nederlandse Voedsel en Waren AutoriteitMaar eigenlijk is het heel simpel: kijken, ruiken en proeven. Zoals onze grootouders het deden toen er nog geen datum op verpakkingen stond. Lees meer over de houdbaarheid van de meest gangbare artikelen.

Zuinig met Tante Dora

Op dora-besparen.nl wordt elke week een recept gepubliceerd met ingrediënten die regelmatig in het voedselpakket zitten. Daarnaast zijn er op de website allerlei tips te vinden voor een spaarzame en optimistische levensstijl. Bekijk een overzicht van voedselbankrecepten.