Studenten HAN denken mee met Voedselbank Arnhem

In het nieuwe schooljaar staat er een aantal interessante projecten met de HAN (Hogeschool van Arnhem & Nijmegen) op stapel. De Arnhemse hbo’ers gaan op verschillende vlakken meedenken met Voedselbank Arnhem. Leerzaam voor de studenten en een welkome aanvulling in kennis voor ons. Wat gaan ze doen?

  • In de eerste plaats is er onder alle maar liefst 800 eerstejaars een prijsvraag voor het beste idee voor onze open dag in oktober.
  • Ook denken diezelfde 800 studenten mee over het online (bijvoorbeeld via de website en social media) werven van fondsen en vrijwilligers.
  • Daarnaast zoeken zij een oplossing voor de logistieke uitdagingen waar de voedselbank momenteel voor staat. Het wordt namelijk te druk op het distributiecentrum en daar moet iets aan veranderen. De voedselbank wil natuurlijk ook in de toekomst nog veilig kunnen werken.

Drukte op de voedselbank

De voedselbank groeit. En snel ook. Coördinator projecten Bertran Stomp is gepokt en gemazeld in het managen en verbeteren van processen. Sinds september 2016 zet hij zijn kennis en ervaring in voor Voedselbank Arnhem. ‘Toen ik voor het eerst op de donderdag en vrijdag in het distributiecentrum (DC) kwam, viel mij de enorme bedrijvigheid al op’, vertelt hij. ‘Dit jaar kwamen er klachten over onveilige situaties. Toen ben ik een onderzoekje gaan doen naar de situatie. Auto’s van lokale voedselbanken (LOVO’s) reden af en aan.  Ik zag dat daarbij de veiligheid van mensen en producten in het geding kon komen. Niet iedere LOVO heeft de meest geschikte wagen. Producten moeten soms ter plekke nog worden omgepakt, zodat het in de laadruimte past. Er is op drukke dagen veel verkeer van vrachtauto’s, mensen en heftrucks. Regelmatig worden de wagens voller geladen dan wettelijk is toegestaan. Een situatie die voor de voedselbanken en het DC onwenselijk is. De studenten van de HAN denken mee over hoe we hier verbetering in kunnen aanbrengen. Mooi voor ons en voor de HAN-studenten een prachtige kans op het gebied van project-, verander- en procesmanagement.

Hoe kan het beter? 

‘In de huidige situatie rijden elke week zo’n 25 auto’s van lokale voedselbanken leeg heen naar het DC  in Arnhem en (over)vol terug’, vertelt Bertran.  ‘Deze manier van werken is kostbaar, niet duurzaam en komt de veiligheid voor de producten en vrijwilligers niet ten goede. Om efficiënter, milieuvriendelijker en veiliger te werken, gaan we onderzoeken of het haalbaar is zelf de producten naar de lokale uitgiftepunten te brengen; een bezorgdienst dus. In het distributiecentrum kunnen we dan de meest economische route uitstippelen. Bovendien kunnen we geschikte vrachtwagens en chauffeurs met de juiste rijopleiding en rijbewijs inzetten. Op het DC wordt hierdoor mogelijk ook de piekdrukte verminderd én wordt het veiliger voor onze vrijwilligers.’

De studenten starten in september met onderzoek. Samen met vrijwilligers van het DC en de LOVO’s kijken ze of het haalbaar is een bezorgdienst van het DC op te zetten.