Huisregels en info voor onze vrijwilligers

Welkomstwoord

Beste collega,

Wat super dat je ons team komt versterken! De Voedselbank Arnhem is ontzettend blij met jouw steun. Eén extra vrijwilliger kan namelijk al het verschil maken of iemand vanavond te eten heeft. We realiseren ons dan ook goed hoe belangrijk jouw inzet en tijd zijn voor ons en de meer dan één miljoen mensen die in Nederland onder de armoedegrens leven. Om jou zo goed mogelijk in te werken, is het belangrijk dat je dit document doorleest. Dit document zal je onder andere inzicht geven in de locatie, werkzaamheden, organisatie, veiligheidsvoorschriften en regels van de Voedselbank Arnhem. Laten we er samen voor zorgen dat jouw beginperiode als vrijwilliger zo soepel mogelijk verloopt! Voor vragen hierover kun je altijd terecht bij jouw daghoofd of coördinator.

Locatie

De voedselbank locatie in Arnhem is één van de distributiecentra in Nederland.

Op de Bruningweg hebben we 5 hallen:

  • Een grote opslaghal
  • Een emballage- en ontvangsthal
  • Een diepvriesruimte en werkplaats
  • Een koelruimte
  • Een hal waarin de kratten wekelijks worden ingepakt.

In Arnhem Zuid geven we klanten een aanvulling naar wens. Zij mogen kiezen in een winkel.

Momenteel is die omgevormd tot een uitgiftepunt voor vooraf ingepakte tassen. Elke dag komen hier rond de 80 klanten.

Via zo’n 17 uitgiftepunten ontvangen de klanten uit de regio voedselpakketten. Daarnaast werkt het distributiecentrum voor ca. 24 voedselbanken in Gelderland en een deel van Utrecht. Lees hier meer over de uitgiftepunten van Voedselbank Arnhem.

Ruim 425 vrijwilligers van Voedselbank Arnhem zijn verdeeld over diverse werkgebieden en elk werkgebied heeft een eigen coördinator. Deze is verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding en heeft maandelijks overleg met de andere coördinatoren.

Elke afdeling heeft zijn eigen vrijwilligers. Je werkt dus met een eigen groep collega’s. Een leuk feitje: iedereen bij de voedselbank is vrijwilliger, van HR coördinator tot heftruckchauffeur!

Lees hier meer over de ervaringen van jouw nieuwe collega’s bij de Voedselbank Arnhem.

Werkzaamheden

Bij de voedselbank is er een grote verscheidenheid aan werkzaamheden. Dit komt doordat er in totaal ruim 11.000 vrijwilligers door het land actief zijn. Er is een grote diversiteit in functies en projecten, denk bijvoorbeeld alleen al aan: pakketsamensteller, bestuurder, chauffeur, logistiek manager, fondsenwerver, klusjesman, voedselverwerver, secretaresse, jurist, magazijnmedewerker, coördinator, gastvrouw/ -heer, social media experts, enzovoort. Uiteraard verschillen de werkzaamheden voor elk van deze functies.

Feiten en cijfers

Alle locaties in Nederland hanteren dezelfde twee leidende doelstellingen:

  1. Het bieden van directe voedselhulp aan de armste mensen
  2. Het voorkomen van verspilling van goed voedsel

Naast deze doelstellingen, is het de uitdaging om onze donateurs vast te houden.

Andere feiten en cijfersvan 2021:

Voor meer informatie, zie jaarverslag 2021 (klik hier).

Algemene huisregels
Natuurlijk zijn er ook huisregels bij de Voedselbank Arnhem. Op deze manier loopt alles zo goed en geordend mogelijk. Voor alle regels klik op deze link. De belangrijkste huisregels zijn:

Je vindt alle regels hieronder (PDF).

Vrijwilligersovereenkomst

Om de wederzijdse verwachtingen schriftelijk vast te leggen maakt Voedselbank Arnhem gebruik van een vrijwilligersovereenkomst. De vrijwilligersovereenkomst zal door HR (personeelszaken) zo snel mogelijk naar jou worden toegestuurd.

Contactpersonen HR / Vertrouwenspersoon

Wil je een klacht indienen of weet je niet hoe je verder kan na een bepaalde situatie? Als vrijwilliger kun je dan terecht bij een vertrouwenspersoon. Deze is voor alle vrijwilligers vrij toegankelijk. Meer informatie over de klachtenregeling van Voedselbank Arnhem kun je opvragen bij HR. Je kunt hem ook hier vinden.

Contactpersonen HRVertrouwenspersoon
Naam: Ger van der Bruggen   Naam: Yvonne Huizenga   E-mai: vrijwilligers@voedselbankarnhem.nlNaam: Aly Wolsink E-mail: aly.wolsink@xs4all.nl Telefoonnummer: 06-11342446 HoukelienMaatman 0652633483 houkelien@gmail.com

Fijn dat je met ons gaat samenwerken. We wensen je veel werkplezier!

Ger van der Bruggen (coördinator vrijwilligerszaken)