Regionaal distributie centrum

Regionaal Distributiecentrum

Naast Voedselbank voor de gemeente Arnhem en omgeving, zijn wij één van de tien regionale distributiecentra van Voedselbanken Nederland. Vanuit deze RDC’s verdelen we voedsel dat door grote leveranciers en supermarktketens landelijk en regionaal aangeboden wordt. Dit voedsel, houdbaar, koelvers of diepvries, slaan we tijdelijk op om het vervolgens te verdelen.

Vanuit ons magazijn aan de Bruningweg 7 in Arnhem bedienen we 26 Voedselbanken in Gelderland en Oost-Utrecht. Die halen een of meerdere keren per week bij ons voedsel op met eigen vervoer. Deze lokale voedselbanken verwerven daarnaast voedsel in hun eigen gemeente bij supermarkten, bedrijven en particulieren en zijn zo in staat per week een evenwichtig voedselpakket voor zo’n 6.000 gezinnen samen te stellen. 

Het transport
Voor het interne transport hebben we vier vorkheftrucks die gekwalificeerde vrijwilligers bedienen. Voor transport van voedsel naar en van ons distributiecentrum rijden vier wagens met verschillende laadcapaciteiten, van 2.500 kg tot 5.500 kg laadvermogen. Een pool van 35 chauffeurs zorgt dat we 5 dagen in de week kunnen rijden.

HUB-functie naar het Noorden
Als Regionaal Distributie Centrum hebben we sinds een aantal jaren ook een functie als HUB voor doorvoer naar de Noordelijke liggende RDC’s in Deventer, Meppel, Drachten en Groningen. Zo kunnen we grote partijen die we ontvangen snel en efficiënt doorvoeren met twee ritten in de week. Het totale bereik vanuit Arnhem is daardoor 14.000 gezinnen, zo’n kleine 40% van het totale aantal Voedselbankklanten in Nederland.